Переддень Водохреща: рецепти пісних страв Другого Святвечора – Голодної куті
Щорічно українці відзначають другий Святий Вечір, який ще називається Голодною кутею. Це свято припадає на переддень Водохреща — 18 січня.
З появою першої зірки на небі вся сім’я сідає за стіл, який накривають лише пісними стравами, а головна страва в цей вечір – кутя.
Називається кутя “голодною” тому, що у цей день заведено постити. З самого ранку віряни нічого не їдять, потім влаштовують скромну Святу вечерю і далі утримуються від їжі, аж поки не освятять в церкві воду.
Строгий піст 18 січня не стосується лише маленьких дітей і людей літнього віку.
Вранці 19 січня люди йдуть в церкву, щоб посвятити воду. Глеки або маленькі бідончики прикрашають колосками пшениці, або сушеними квіточками.
Страви на Другий Святвечір
Всі страви в цей вечір повинні бути пісними – на столі необов’язково повинно бути 12 страв, як на Святвечір. Однак у західних областях України традиційно ставлять саме таку кількість страв. Головні страви, які повинні бути на столі – це кутя, борщ з грибними вушками, вареники з начинкою, грибна підлива і узвар (компот із сухофруктів).
Рецепти страв на Другий Святвечір
Голодна кутя
Голодна кутя − завершує цикл різдвяно-новорічних свят. Готують її перед Водохрещам у день церковного посту, тому знову варять зерно на воді і, взагалі, голодна кутя складається в більшій мірі з крупи і меду. Але, за бажанням, ви можете додати мак, горіхи чи родзинки.
Інгредієнти:
• склянка пшениці;
• 2-3 склянки води;
• 1 ст. л. рослинної олії;
• дрібка солі;
• 100-150 г маку (за бажанням);
• 100 г родзинок (за бажанням);
• 100 г волоських горіхів (за бажанням);
• 2-3 ст. л. меду.
Рецепт голодної куті:
1. Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Потім зваріть пшеницю в каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку олії.
2. Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стекла вся зайва рідина. Потім перетріть мак у блендері, кавомолці або м’ясорубці до появи білого “молочка”.
3. До крупи додайте перетертий мак, подрібнені й обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл. Якщо ви готуєте традиційну голодну кутю, то додайте до пшениці лише мед та добре вимішайте перед подачею.
Пісний борщ з вушками
Інгредієнти:
• 5-6 картоплин;
• сушені гриби – 150 г;
• 1 великий буряк;
• 1 морква;
• 1 невелика капустина;
• сіль, перець за смаком.
Для вушок:
• півтори склянки пшеничного борошна;
• півсклянки води;
• 2 столові ложки олії;
• гриби сушені або свіжі – 300 г;
• цибуля;
• сіль, перець за смаком.
Рецепт пісного борщу з вушками:
1. Почистіть картоплю, буряк, моркву. Капусту наріжте соломкою та поставте варитись. Картоплю наріжте кубиками та додайте до капусти.
2. На сковороду з олією викладіть натерту моркву, дрібно нарізану цибулю та натертий буряк. Частину буряка покладіть в сирому вигляді до картоплі та капусти. Так ви отримаєте насичений червоний колір. Добре перемішайте овочі на сковороді та з’єднайте з картоплею та капустою. Варіть до готовності. Додайте сіль та перець за смаком. За бажанням можете додати варену квасолю.
3. Для вушок: замісіть тісто, як на вареники. Для начинки потрібні сушені або свіжі гриби. Якщо гриби сушені, то замочіть їх у воді й відваріть. Якщо свіжі, то досить їх відварити.
4. Злегка підсмажте цибулю. Варені гриби відцідіть, дрібно поріжте і додайте в цибулю, трішки обсмажте. Тісто розкачайте на маленькі кружечки, покладіть начинку з грибів і зліпіть, щоб вийшли “трикутнички”. Вони будуть нагадувати звичайні пельмені. Варіть у підсоленій воді протягом хвилини.
5. Для подачі – викладіть у миску 5-6 грибних вушок, залийте пісним борщем та подавайте до столу.
Пісні голубці
Інгредієнти:
• савойська або білокачанна капуста;
• рис – 150 г;
• 1 морква;
• 1 цибуля;
• гриби (сушені або свіжі) – 100 г;
• зубчик часнику;
• сіль, перець за смаком.
Рецепт пісних голубців:
1. Відваріть рис до готовності. Всі овочі почистіть та наріжте на кубики. Гриби добре промийте та відваріть (якщо це сушені гриби – дайте їм попередньо настоятись). Викладіть на гарячу сковороду овочі та обсмажте їх до готовності. Додайте гриби, рис та дрібно нарізаний часник. Посоліть та поперчіть за смаком. Накрийте сковороду кришкою та дайте начинці постояти 10-15 хвилин.
2. Зніміть з капусти листя та пропарте їх в окропі по 1 хвилині. Можна використовувати як савойську, так і звичайну білокачанну капусту. Різниця лише одна – з савойської листя знімається легше.
3. Викладайте на кожен лист капусти 1-2 столові ложки начинки та загорніть. Викладіть голубці у глибоку каструлю, залийте розчином із томатною пастою (розведіть кілька ложок пасти у холодній воді). Поставте голубці тушити на слабкому вогні до готовності – це приблизно 15-20 хвилин. За бажанням подавайте голубці з підсмаженою цибулею з томатною пастою.
Салат з буряка та чорносливу
Інгредієнти:
• середній буряк;
• волоські горіхи (ядра) – 150 г;
• чорнослив (без кісточок) – 4-5 ст.л.;
• рослинна олія для заправки.
Рецепт салату з буряка та чорносливу:
1. Запечіть буряк у духовці. Так він буде більш ароматним. Дайте буряку вистигнути та натріть його на крупній тертці.
2. Ядра волоських горіхів трішки підсмажте, щоб вони були ароматними. Подрібніть горіхи руками або ножем. Чорнослив добре вимийте та теж поріжте на невеликі шматочки.
3. В глибокій мисці змішайте тертий печений буряк, горіхи і чорнослив. Заправте рослинною олією та посоліть за смаком. Перед подачею салат можна прикрасити горіхами.
Капусняк
Інгредієнти:
• 4-5 картоплин;
• капуста квашена – 300 г;
• капуста свіжа – 200 г;
• 1 морква;
• 1 цибуля;
• пшоно – 100 г;
• томатна паста – 2 ст. л.;
• сіль, перець, часник за смаком.
Рецепт капусняку:
1. Картоплю почистіть і варіть 30 хвилин до готовності.
2. Підготуйте овочі: моркву, свіжу і кислу капусту подрібніть через м’ясорубку. Обсмажте на розігрітій олії нарізану дрібними кубиками цибулю і вичавлений часник. Додайте частину подрібненої через м’ясорубку моркви. Смажте до золотистого кольору. Додайте томатну пасту, сіль, цукор, чорний мелений перець і протушкуйте 1-2 хвилини.
2. Картоплю розімніть в пюре, додайте в теплу воду (в глибоку каструлю). Потім промийте пшоно кілька разів. Теж додайте у воду. Коли суп закипить, зніміть піну, додайте подрібнену моркву, свіжу і кислу капусту. Варіть 20 хвилин. Дайте настоятися ще 20 хвилин.
Запечені яблука
Інгредієнти:
• 4 великих яблука (кількість яблук відповідає кількості порцій);
• 100 г родзинок;
• жменя горіхів (на вибір);
• цукор, кориця, мед за смаком.
Рецепт запечених яблук:
1. Промийте яблука і видаліть серцевину, акуратно приберіть з яблук насіння, не перетворюючи фрукти на “чашечки”.
2. Викладіть яблука на форму для запікання і наповніть попередньо вимоченими родзинками, горіхами, медом, цукром і корицею. Поставте в духовку і запікайте протягом 20-30 хвилин за температури 180 градусів.
Пісні цукерки
Як привало, під час посту ми не їмо цукерки, адже в їхньому складі є масло, молоко тощо. Але можна приготувати корисні, а головне пісні цукерки, які будуть усім смакувати.
Інгредієнти:
• волоські горіхи – 100 г;
• чорнослив – 100 г;
• родзинки – 100 г;
• курага – 100 г;
• мед та лимон.
Рецепт пісних цукерок із сухофруктів:
1. Промийте та висушіть усі сухофрукти. За бажанням, можете замочити їх на годину, так вони будуть м’якшими. Горіхи трішки запечіть в духовці, щоб вони стали ароматнішими.
2. Дрібно наріжте сухофрукти та горіхи. Можна навіть пропустити їх через м’ясорубку або блендер. В суміш додайте мед та сік половинки лимону. Мед потрібен для в’язкості, тож додайте стільки, щоб цукерки можна було формувати.
Узвар
Традиційно на Другий Святвечір готують узвар із сухофруктів
Вам знадобиться:
• 200 г сушених груш,
• 200 г сушених яблук,
• 200 г чорносливу,
• 100 г ізюму,
• 200 г меду,
• 3 л води.
Рецепт узвару
Підготуйте сухофрукти. Для цього помийте сухофрукти теплою водою і залийте їх на 10 хвилин холодною водою.
Налийте в каструлю 3 л води, покладіть груші і яблука і варіть на повільному вогні 15 хвилин.
Потім додайте в узвар чорнослив та ізюм і варіть ще 10-15 хвилин. Наприкінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню.
Накрийте узвар кришкою і залиште на 2-3 години, щоб настоявся. Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим.