Супрун розкритикувала новорічне меню українців: жуйте буряк і похміляйтеся супом
В. о міністра охорони Здоров’я України Уляна Супрун влаштувала ревізію традиційного новорічного та різдвяного меню українців. Половина всього, що ми звикли їсти на свята, звичайно ж, виявилася шкідливою, жирною, і погано перетравлюваною. Супрун розповіла, як зробити меню корисніше, пост про це з’явився на офіційній сторінці чиновниці в Facebook.
Супрун радить зважити всі за і проти, коли плануєте складне багате меню до свят. За її словами, шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки і витрати грошей – ніщо з цього здоров’я вам не додасть.
Супрун радить те ж саме, але трохи простіше і здоровіше.
“Візьмемо олів’є. Це салат, тому що в ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною їжею, а не “салатом”: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Якщо є олів’є – не готуйте більше калорійних страв. Зрозумійте, що майонез – це проблема. Його багато, він калорійний, малопитательный, і утрудняє травлення “.
Також вона порадила відмовитися від традиційного салату “оселедець під шубою” – страва, в якій багато майонезу і людської праці. Зробіть простіше – окремо оселедець або скумбрія. Окремо – вінегрет, і додайте до цього печені овочі: картопля, селера, пастернак, морква, гарбуз і масло. Ви отримаєте те ж, але в більш легкій формі. І готувати простіше.
Уляна Супрун пропонує запікати м’ясо, ніж смажити, а холодець доповнити овочевим салатом і цвіклі (блюдо, яке готується з відвареної столового буряка, хрону і прянощів).
“Добре приготувати до свят суп, курячий або рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій – все корисне з овочів сприяє травленню, але й утримує нас від переїдання. Суп це джерело мікроелементів і доступних поживних речовин на ранок похмілля”.
Джерело: Знай. ua