Крабові палички: з чого вони складаються, корисні вони чи шкідливі
Ви плануєте приготувати на свята салат з крабових паличок?
А ви знаєте, з чого ці палички складаються і чи корисні вони?Це пояснює видання Healthline.
Якщо коротко, крабові палички – це оброблене м’ясо риби, “морський хот-дог”.
Крабові палички зроблені з сурімі – свіжої риби, з якої повибирали кістки, вимили жири і зайві шматочки, а потім подрібнили на пасту. Грубо кажучи, рибний фарш.
У цю пасту, крім риби, подрібнюють інші інгредієнти, і аж потім термічно обробляють і стискають у форму крабових паличок.
Хоча крабові палички виготовляють з морепродуктів, загалом у них немає крабів.
Хіба що трішки екстракту крабу додають іноді для аромату.
Сайда – м’якого кольору та запаху – зазвичай використовується, щоб робити сурімі.
Цю рибу також використовують, щоб робити рибні палички та інші паніровані рибні продукти.
КРАБ І КРАБОВІ ПАЛИЧКИ: ЯКА РІЗНИЦЯ
Справжній краб має набагато більше поживних речовин у порівнянні з крабовими паличками.
Ось порівняльна таблиця 85 г “імітованого краба” і краба камчатського:
Хоча в обох схожа кількість калорій, але пригляньтеся детальніше.
У “несправжньому” крабі 61% калорій – з вуглеводів, тоді як в справжньому 85% калорій – це білки.
Також справжній краб у порівнянні з паличками має набагато більше різних вітамінів та мінералів, включаючи вітамін В12, цинк та селен.
Частково це пов’язано з тим, що деякі поживні речовини промивають під час обробки суріми.
З іншого боку, справжній краб схильний мати більше натрію порівняно з “імітованим”.
А ще у палички та справжній краб часто додають сіль, кількість солі залежить від бренду.
Справжній краб багатий на жирні кислоти omega-3 порівняно з “імітованим”.
Хоча багату на omega-3 олію можуть додавати до крабових паличок, це не поширене явище.